HIPOKRAT: ‘Ovo je Božja biljka koja može zamijeniti sve lijekove!’



Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka na Zemlji!

Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova. Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta. Ona je tisućljećima u službi čovječanstva, a Hipokrat ju je posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo bazga biljka koja može zamijeniti sve druge lijekove na zemlji.

Bazga je u našim krajevima dobro poznata i cijenjena ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u prirodnoj medicini. U posljednjih dvadeset godina znanstvena zajednica provodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva bazge

Bazgu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena ljekovitost. Koristi se kao biljni lijek za poticanje imunološkog sustava, a kao i većina bobičastih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Bazga je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, a zbog toga se bazga koristi i u liječenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.
Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija. Bazga sadrži i detoksikacijsko djelovanje i pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest. Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži.

Previous
Next Post »