Toplija - vrsta peciva po starom receptu iz pekare


Sastojci:

Za testo potrebno je:
500 ml mlijeka
800 gr brasna Tip 400 (ako je potrebno dodati jos malo)
2 komada jaja
20 gr svjezeg kvasca
1 kafena kasika secera
po ukusu soli
1/2 soljice od crne kafe ulja
3 supene kasike kiselog mlijeka

Za nadjev potrebno je:
300 gr bjelog nemasnog sira
1 komad bjelanca

Za premazivanje toplija potrebno je:
1 komad zumanca
1 supena kasika mlijeka
1 supena kasika ulja

Za premazivanje kora potrebno je:
50 gr topljenog maslaca
100 ml slatkog vrhnja

Priprema:


1. NADJEV:
Izdrobiti bjeli nemastan sir i pomesati sa bjelancem.
2. TJESTO:
Od sastojka za testo napraviti testo i ostaviti da nadodje.
3.
Kada je testo nadoslo podeliti na grupu loptica od po tri velicine ( I, II, i III ).
4.
Loptice I, II i III (sve posebno) razviti u kore debljine 0, 5 cm. Tako dobijete Kori I, Koru II i Koru
III.
5.
Koru I malo razvijete rukama tako da se dobije cetvrtasti oblik kore.
6.
Koru I namazete mesavinom topljenog maslaca i slatkog vrhnja.
7.
Na namazanu Kotu I stavite Koru II. Namazete je mesavinom topljenog maslaca i slatkog vrhnja.
8.
Na namazanu Koru II stavite Koru III.Namazete je mesavinom topljenog maslaca i slatkog vrhnja.
9.
Na namazanu Koru III stavite nadjev od izdrobljenog nemasnog bjelog sira i bjelanca.
10.
Krajeve Kore I poklopite ka sredini i tako formiranu topliju polozite na tepsiju unapred namazanu sa maslacem.
11.
Tako izraditi i ostali djeo testa. Kada su sve gotove ostaviti da nadodju. Namazati ih sa zumancem u koje ste dodali i kafenu kasiku mlijeka i ulja.
12.
Toplije peci u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 200 *C.

Previous
Next Post »