Zdravi i brzi domaci sladoled
Domaći sladoled godinama mi je na listi želja, osobito jer bi se oboje klinaca prodalo za sladoled. Ali, kako nemam aparat za sladoled i svjesna sam da se možda neću sjetiti promiješati smjesu svakih par sati da se ne naprave kristalići, sve nekako proučavam recepte, spremam u folder ‘Jednom kad ću imati vremena’ i kupujem sladoled. Nemam ništa protiv kupovnog sladoleda i, iako sam svjesna popisa sastojaka, kupim ga klincima svako malo – gušti su ipak gušti. ;)
Ovaj recept za zdravi sladoled za djecu stoga nije nastao kao rezultat potrage za sladoledom bez šećera odnosno bez ‘loših sastojaka’ nego s ciljem da smislim recept za brzi domaći sladoled koji se radi bez miksera, bez aparata sa sladoled i bez miješanja te da u pripremi mogu sudjelovati i djeca. Domaći sladoled koji se može napraviti u tri minute.
Jer nakon što smo kupili kalupe za sladoled na štapiću moja šestogodišnjakinja i strastvena tamaniteljica sladoleda mi nije dala mira i tako smo se, zapravo, bez plana i pripreme, bez slatkog vrhnja i s dvije banane u kući, odlučili baciti na pripremu domaćeg sladoleda na štapiću. Prvi put je to zato bio zapravo smrznuti jogurt, ali u budući da je u obliku sladoleda, mojim klincima je to- sladoled ;)
Slijedi osnovni recept za jednostavan domaći sladoled:
Sastojci (za 6 manjih kalupa)
1 jogurt
2 zrele banane
slad/agavin sirup po želji
Priprema:
Banane ogulite i zgnječite vilicom, odnosno dajte djetetu da napravi to ili dio toga. Pomiješajte banane i jogurt te dodajte slad po želji – ne treba previše jer, iako je jogurt kiseo, banane su dosta slatke da to neutraliziraju. Napunite kalupe, čekajte da se zamrzne i – uživajte! Lakše ga je napraviti nego fotografirati :)
Za puniji, kremastiji i okus pravog sladoleda umjesto jogurta koristite slatko vrhnje ili pomiješajte jogurt i slatko vrhnje. Osim banana, možete dodati i neko drugo zgnjećeno voće, mi smo drugoj turi dodali jagode.
Uzivajte
Domaći sladoled godinama mi je na listi želja, osobito jer bi se oboje klinaca prodalo za sladoled. Ali, kako nemam aparat za sladoled i svjesna sam da se možda neću sjetiti promiješati smjesu svakih par sati da se ne naprave kristalići, sve nekako proučavam recepte, spremam u folder ‘Jednom kad ću imati vremena’ i kupujem sladoled. Nemam ništa protiv kupovnog sladoleda i, iako sam svjesna popisa sastojaka, kupim ga klincima svako malo – gušti su ipak gušti. ;)
Ovaj recept za zdravi sladoled za djecu stoga nije nastao kao rezultat potrage za sladoledom bez šećera odnosno bez ‘loših sastojaka’ nego s ciljem da smislim recept za brzi domaći sladoled koji se radi bez miksera, bez aparata sa sladoled i bez miješanja te da u pripremi mogu sudjelovati i djeca. Domaći sladoled koji se može napraviti u tri minute.
Jer nakon što smo kupili kalupe za sladoled na štapiću moja šestogodišnjakinja i strastvena tamaniteljica sladoleda mi nije dala mira i tako smo se, zapravo, bez plana i pripreme, bez slatkog vrhnja i s dvije banane u kući, odlučili baciti na pripremu domaćeg sladoleda na štapiću. Prvi put je to zato bio zapravo smrznuti jogurt, ali u budući da je u obliku sladoleda, mojim klincima je to- sladoled ;)
Slijedi osnovni recept za jednostavan domaći sladoled:
Sastojci (za 6 manjih kalupa)
1 jogurt
2 zrele banane
slad/agavin sirup po želji
Priprema:
Banane ogulite i zgnječite vilicom, odnosno dajte djetetu da napravi to ili dio toga. Pomiješajte banane i jogurt te dodajte slad po želji – ne treba previše jer, iako je jogurt kiseo, banane su dosta slatke da to neutraliziraju. Napunite kalupe, čekajte da se zamrzne i – uživajte! Lakše ga je napraviti nego fotografirati :)
Za puniji, kremastiji i okus pravog sladoleda umjesto jogurta koristite slatko vrhnje ili pomiješajte jogurt i slatko vrhnje. Osim banana, možete dodati i neko drugo zgnjećeno voće, mi smo drugoj turi dodali jagode.
Uzivajte
ConversionConversion EmoticonEmoticon