Nekoliko savjeta šta uraditi ako ipak izgorite na suncu


Koliko puta su vas upozorili da se čuvate sunčevih zraka, sklanjate se u hlad i obavezno koristite kremu za sunčanje? Ali šta uraditi ako vas sunce ipak prevari pa izgorite?


-Ako vam je izgorjelo lice, izmješajte dve kašike soka od paradajza sa četiri kašike punomasnog mlijeka. Smjesu nanesite na lice i poslije pola sata isperite. Opekotine možete rashladiti i ako ih trljate komadićima ohlađenog krastavca, koji, uz to, i hidrira kožu. Slično krastavcu, pomoći će vam i krompir.

-Prirodno jabukovo sirće pomaže ponovnom uspostavljanju prirodnog Ph faktora kože, smiruje upalu i sprječava pojavu plikova. Najviše će vam prijati kupanje u mlakoj vodi u kojoj su rastvorene tri šolje jabukovog sirćeta. Poslije ovakve kupke nemojte se brisati, već pustite kožu da se sama osuši.

-Izgorjeloj koži prijaće i oprobani recept: namažite je hladnim kiselim mlijekom, koje treba isprati poslije petnaestak minuta. Ako vam jabukovo sirće i kiselo mlijeko nisu pri ruci, potražite sodu bikarbonu. Kupanje u mlakoj vodi u kojoj je rastvoren ovaj prah vraća koži prirodnu kiselost i umiruje upalu.

-Opekotine će brže zacijeliti a napetost i nervoza zbog bolova se smanjiti zahvaljujući blagotvornom dejstvu lavandinog ulja. Ovaj melem spada u rijetka esencijalna ulja koja se na kožu mogu nanijeti direktno iz bočice, bez rastvaranja.

-Posljedice pretjeranog izlaganja suncu ublažićete i uz pomoć obloga od nevena, koji se pripremaju tako što u litru vode deset minuta prokuvate dvije šake svježih ili suvih cvjetova. Kad se tečnost ohladi, njome treba natopiti gazu i nanijeti je na bolno mjesto. Neven pomaže obnavljanju kože, a djeluje i kao prirodan antibiotik.

-Melem od aloje stimuliše ćelijski metabolizam i ubrzava obnavljanje površinskog sloja kože. Ova biljka sadrži vitamine A i C, koji su prirodni antioksidanti, minerale bakar, selen i magnezijum, kao i cink, moćan u borbi protiv virusa. Najbolje i najlakše za primjenu je da na opekotine stavite sam list biljke. Dobro ga ohladite u frižideru, skinite gornji sloj sa lista, očišćenu stranu prislonite na izgorjelu kožu i pričvrstite. Ovako pripremljen melem najviše efekta ima ako ga ostavite da prenoći na opekotini. Međutim, i sa alojom, kao i sa svim preparatima, treba biti oprezan, pošto postoji mogućnost da ste preosjetljivi na neki od njihovih sastojaka.

Čim primijetite opekotinu od sunca, popijte aspirin. Ovaj lijek će vam olakšati bol i smanjiti crvenilo i upalu izgorjele kože.

Zategnutost, bol i toplotu koju osjećate na mjestu opekotine najbolje ćete ublažiti stalnom hidratacijom kože. Međutim, ako je opekotina teža ne smijete koristiti nikakve masnoće jer mogu izazvati infekciju. Kada koža počne da se ljušti, to je znak da se obnavlja. Odumrli sloj ne smijete skidati sami – pustite kožu da se sama iscijeli.

Ukoliko poslije sunčanja osjetite jezu, ako vas trese groznica ili ako imate plikove i osip, nemojte se liječiti sami, već se obavezno javite ljekaru.

Previous
Next Post »