Gibanice - i vaši ukućani će još više voljeti vašu kuhinju



Sastojci:

500g sira(u receptu je bio svapski sir,ja sam radila zagrebackim)
500g kora za pitu
3 jaja
1dc ulja
0,5dc mlijeka
1 prasak zapecivo
3 ravne kasike ajvara

Priprema:

1. U posudu stavite 2 jaja, sir, ulje mlijeko i pr.za pecivo.
2. Dodati soli i izmjesati.Pripremljenu smjesu podjeliti na dva djela.
3. U jedan deo dodati ajvar i polako izmjesati.
4. Na radnu povrsinu staviti vece parce folije, i preko staviti dve kore.
5. Premazati je polovinom fila od sira i urolati.Staviti na stranu.
6. Preko folije opet nanjeti dve kore za pitu i premazati preostalim sirom.
7. Napocetku kore sad staviti prethodno pripremljenu rolnu od sira.
8. Sve zajedno uviti.Sad namazemo polovinom fila od ajvara.
9. Na pocetak dodamo prethodni rolat od sira, zarolamo.
10. I jos jednom sve ponovimo, sa ostatkom fila.Sad smo dobili jedan veci rolat.
11. Pripremljeni rolat stavimo u zamrzivac da se stegne.
12. Izvadimo ga i sjecemo na rolate debljine 2 cm.
13. Pleh obložimo papirom za pecenje i pouljimo, poslažemo komade rolata.
14. Bocne strane giban-rolata i odozgo premazemo umucenim jajetom.
15. Pecemo na 250C, neki 15 min ili dok ne porumenePrijatno!!

U orginalu pise da se radi na foliji, ja sam radila na kuhinjskoj krpi!!

Posluživanje:


Moram napomenuti da sam na jedan fil sira stavila šunku(koju hocete),znaci mozete a i ne morate staviti.To nije bilo u orginalu,po meni je lijepse sa sunkom.Svaki put uzmamo po dve kore za pitu,nazalost sve kore necemo iskoristiti!! Posluziti toplo uz jogurt.

Tko je za dorucak sa jogurtom, slobodno se posluzite...


Previous
Next Post »