Đumbir - tajni sastojak mršavljenja i recept za zdravlje cijelog tijela


Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen. Kad je god moguće, nabavite svježi, a ne sušeni đumbir jer sadrži više gingerola. Prilikom odabira, provjerite da je korijen čvrst i gladak te da nije pljesniv.

Jela s đumbirom

Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu marinadama, prženim jelima, juhama, curryjima, žitaricama te svježem povrću.

Svaki dan ga koristimo, a nismo ni svjesni kako je kvalitetno

Toplu i mirisnu notu dat će poširanom voću, kompotima, tijestima za pripremu kolača i napicima.

Dodajte nekoliko ploškica đumbira prilikom kuhanja kompota, naribajte ga u nadjev za pečene jabuke ili u tučeno vrhnje, a u prahu ga dodajte u tijesto za muffine ili kod pripreme kolača sa sušenim voćem.

Čaj od đumbira – tajni sastojak zdravog mršavljenja

Sastojci:

korijen đumbira (5 cm duljine)
1 l vode
med po želji

Priprema:

Zagrijte vodu, pa kada zavrije dodajte nasjeckani korijen đumbira i kuhajte još 5 minuta. Procijedite čaj i po želji dodajte med. Pijte toplo.Čaj od đumbira drži apetit pod kontrolom te nam daje dulji osjećaj sitosti. Može se pripremiti od svježeg korijena ili đumbira u prahu. Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta prije obroka. Đumbir možete kombinirati i sa drugim namirnicama i biljkama kao na primjer limunom i metvicom.

Prirodan lijek za bolju probavu

Đumbir je bogat gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva. Upravo zbog toga, ova biljka olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve. Zahvaljujući poticanju lučenja sluzi đumbir sprječava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca. Zingeron, spoj koji đumbirovom korijenu daje ljutit okus, djelotvoran je protiv proljeva uzrokovanog bakterijom E.coli, osobito u djece.

Smanjuje upale i ublažava alergije

Đumbir ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Rezultati liječenja artritisa đumbirom nadmašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.

Oblozima od đumbira izliječite bolesti

Od đumbira se prave oblozi protiv akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. S đumbirovim oblozima možete obložiti cijelo tijelo ili se kupati u kadi s đumbirovom vodom radi opuštanja cijelog organizma i eliminacije toksina. Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta, potiče krvotok, otklanja otrove i toksine.

Lijek protiv mučnine

Đumbirov korijen već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije kao lijek protiv mučnine. Ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih lijekova protiv mučnine. Uzimanje 250 miligrama đumbirovog korijena u prahu u kapsulama četiri puta dnevno efikasno je ublažilo jutarnje mučnine i smanjilo broj napada povraćanja kod rane trudnoće.
Previous
Next Post »