Havana torta- brza i ukusna, idealna za ljetne dane



Biskvit:

2 jaja
5 dg šećera
4 dg brašna
3 žlice mlake vode
1 prašak za pecivo

Mikserom dobro promiješati žumanjke sa šećerom, potom dodati vodu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U odvojenoj posudi napraviti snijeg od bjelanjaka i umiješati ga u smjesu sa žumanjcima, i peći na laganoj vatri.

Žuta krema:

20 dg šećera
200 gr napolitanki
10 dg badema

Karamelizirati šećer, uliti ga u namašćeni pleh i rasporediti karmelizirani šećer što tanje. Kada se stvrdne jednu trećinu odvojiti i smrviti sa rukama, o ostatak samljeti u stroju za orahe. Sve zajedno pomiješati zajedno s mljevenim keksom i bademima te podijeliti u četiri dijela.

Bijela krema:

1 litra mlijeka
40 dg šećera
3 vrećice želatine
7,5 dl Hople ili nekog drugog vrhnja za šlag

Prokuhati zajedno mlijeko i šećer, potom dodati 3 vrećice otopljene želatine. Dobro promiješati dok se želatina ne otopi (ne smije prokuhati). Ostaviti smjesu da se dobro ohladi.
Od vrhnja za šlag napraviti šlag i pomiješati ga sa ohlađenom smjesom želatine i podijeliti u četiri jednaka dijela. Lonac obložiti alu folijom i slagati bijelu kremu-žutu-bijelu-žutu-bijelu-žutu- bijelu i na vrh staviti biskvit. Staviti u zamrzivač na sat vremena. Kada se izvadi iz zamrzivača lonac okrenuti na pladanj i tortu posuti sa preostalim dijelom žute smjese.

Savjet: Ukoliko je radite za neku prigodu da je ipak pripremite dan ranije

Previous
Next Post »