Nježan i ukusan rolat


Nježnost iz naslova odnosi se kako na ukus, tako i na mekoću - zalogaji ovog voćnog rolata tope se u ustima ... i malo prebrzo nestaju, uh. ;)

 Sastojci: Bisvkit

 6  jaja    
6 kašika šećera    
1/2 limuna    
3 kašika brašna    
3 kašika mljevenih oraha    

Krema:    

šalica (2-2,5dl) pekmeza od šljiva    
250 g mascarpone sira    
100 g vrhnja za šlag  

 Dorada:    

tamna čokolada    
opcijski malo ulja

Priprema:    

1.     Jaja izvadite iz hladnjaka bar 1h prije pripreme, da dođu na sobnu temperaturu. Izmiksajte žutanjke s polovicom šećera. Umiješajte naribanu limunovu koricu, brašno i mljevene orahe.    
2.     Bjelanjke izmiksajte s preostalim šećerom i kašikom limunovog soka u čvrstu pjenu. Nekoliko  kašika lagano umiješajte u prvu smjesu, da omekša, a potom lagano špatulom/žicom umiješajte i preostali 'snijeg.'    
3.     Rasporedite smjesu u kalup 30x40 cm (veliki kalup za pećnicu), na dno kojeg ste prethodno stavili pek papir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 15 min na 160° C. Vrijeme i način pečenja prilagodite svojoj pećnici.    
4.     Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, zarolajte ga zajedno s pek papirom i uvijte u kuhinjsku krpu. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Pekmez od šljiva izmiksajte (u blenderu ili štapnim mikserom) da usitnite voćnu kožicu. Vrhnje izmiksajte u mekši šlag, dodajte mu mascarpone i pekmez te sve dobro izmiksajte, da dobijete ravnomjernu kremu.    
5.     Ohlađen biskvit pažljivo odvojite od pek papira i nadijenite ga kremom (dio ostavite za premazivanje izvana) te opet zarolajte. Ostatkom kreme premažite rolat s vanjske strane.    
6.     Ukrasite po želji – ja sam ovaj put prelila s malo otopljene tamne čokolade (30 g sam otopila na pari s malo ulja), ali super je i ako ga pospete ribanom čokoladom (u tom slučaju dio ribane čokolade ostavite za posuti prije posluživanja – ljepše izgleda).

Previous
Next Post »