Torta sa kremom od višanja i moussom od čokolade

 
Sastojci: Tijesto

4 jaja
2 žlice hladne vode
10 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
10 dag brašna
5 dag škrobnog brašna (Gustina)
1 vrhom puna žličica praška za pecivo
5 dag narezane čokolade
12 - 14 žlica mlijeka

Krema od višanja:

50 dag svježih višanja, smrznutih ili iz kompota
8 dag šećera
fino naribana korica od 1/2 limuna
125 ml soka od višanja
3,5 dag škrobnog brašna (Gustina)
130 ml soka od višanja

Čokoladna mouss krema:

4 lista želatine
15 dag čokolade za kuhanje
15 dag mliječne čokolade
6 žumanjaka
4 dag šećera
2 vrećice vanilin šećera
4 dl slatkog vrhnja za šlag

Ukrašavanje:

3 dag bijele čokolade
2 dl slatkog vrhnja za šlag
1 vrećica vanilin šećera
višnje za ukrašavanje


Priprema

Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.

Tijesto: Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke i 2 žlice hladne vode mikserom čvrsto izraditi. Polako dodavati šećer izmiješan sa vanilin šećerom, neprestano miješajući. Brašno, škrobno brašno (Gustin) i prašak za pecivo izmiješati. Žumanjke, jedan po jedan dodavati čvrsto izrađenim bjelanjcima, neprestano mikserom miješajući. Mješavinu brašna i sitno narezanu čokoladu dodati masi od jaja i oprezno metlicom za snijeg (NE mikserom) umiješati.

Tijesto izliti u kalup, izravnati i staviti peći oko 30 minuta. Pečeni biskvit u kalupu ostaviti (na rešetki) da se najmanje 2 sata hladi. Nožem odvojiti biskvit od kalupa i dva puta vodoravno prerezati. Papir oprezno odvojiti. Jedan biskvit staviti na tanjur za tortu i oko njega položiti obruč kalupa od torte.

Krema od višanja: 3,5 dag škrobnog brašna dobro izmiješati sa 130 ml soka od višanja. Višnje, šećer, koricu od limuna i 125 ml soka od višanja staviti da zakuha te kuhati 1 – 2 minute. Zatim višnje izvaditi na tanjur a u vrući sok umiješati mješavinu soka i škrobnog brašna te miješajući kuhati oko 1 minute. Višnje umiješati, ostaviti da se oko 10 minuta hladi te kremu od višanja istresti na biskvit, i poklopiti drugim biskvitom. Ostaviti sa strane da se hladi oko 1/2 sata. Biskvit poprskati sa 5 – 6 žlica mlijeka i premazati sa čokoladnom muss kremom.

Čokoladna mouss krema: Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Želatinu u hladnoj vodi namočiti. Obje čokolade narezati i zajedno na pari otopiti. Žumanjke, šećer i vanilin šećer kremasto mikserom izraditi. Listove želatine ocijediti, staviti u zdjelicu i na štednjaku, na laganoj temperaturi otopiti. Želatini dodati 2 – 3 žlice kreme od žumanjaka te i dalje na štednjaku nastaviti miješati, sve dok se ne dobije glatka, tekuća masa. Zatim lagano mješavinu želatine lijevati u kremu od žumanjaka, neprestano mikserom miješajući.

Otopljenu (prohlađenu) čokoladu i šlag dodati masi od žumanjaka i metlicom za snijeg dobro izmiješati. 2/3 kreme istresti na biskvit, izravnati i prekriti trećim biskvitom. Biskvit poprskati s 5 – 6 žlica mlijeka i tortu odozgor premazati 1/2 preostale kreme. Ostaviti oko 1 sat u hladnjaku. Zatim ukloniti obruč kalupa i tortu okolo premazati preostalom kremom. Ponovno staviti u hladnjak oko 3 sata da se hladi. Na kraju tortu ukrasiti zvjezdicama od šlaga, višnjama i čokoladom (kao na slici).
Previous
Next Post »