Sastojci za prhko tijesto:
300 g brašna za prhka tijesto Podravka
200 g ohlađenog maslaca
180 g šećera
1 jaje
1 žličica naribane limunove korice
Za kremu:
1 kompot (820 g) marelica light Podravka
4 dl kiselog vrhnja
1 vrećica vanilin pudinga Dolcela
180 g šećera
100 ml mlijeka
2 jaja
Priprema:
1. Brašno prosijati, u sredini napraviti udubinu i u nju dodati listiće maslaca, jaje, šećera, limunovu koricu pa zamijesiti prhko tijesto. Napravit loptu od tijesta i pokriti ju prozirnom folijom pa staviti u hladnjak, najmanje 1 sat.
2. Ohlađeno tijesto premijesiti još jednom i rasporediti u prethodno namašćeni i brašnom posuti protvan veličine cca. 23×30 cm.
3. Ocijeđene marelice narezati na kriške i poslagati po tijestu.
4. Kiselo vrhnje, prašak za puding, šećer, mlijeko i jaja dobro izmiješati, najbolje pjenjačom. Dobivenom smjesom preliti marelice i poravnati površinu kolača.
5. Staviti kolač u zagrijanu pećnicu i peći ga 40-50 minuta na oko 180°C.
6. Ohladiti kolač u pećnici te ga staviti neko vrijeme u hladnjak.
Posluživanje:
Kolač je najukusniji ako se jede hladan, dobro ga je nekoliko sati ohladiti u hladnjaku (preporučam preko noći).
ConversionConversion EmoticonEmoticon