Mađarica - Jedan od omiljenih recepata svima, i malim i velikim.


Potrebni sastojci:

Kore:
 800g pola glatkog pola oštrog
 250g maslaca
 150g šećera
 3 jaja
 200ml kiselog vrhnja
 1 prašak za pecivo
 1 vanilija šećer

Fil:
 1500 ml mlijeka
 8 uzvrh punih žlica oštrog brašna
 4 žlice uzvrh punih žlica gustina
 10 žlica šećera
 300g čokolade za kuhanje
 250g maslaca

Glazura:
 100g čokolade
 3 žlice ulja

Priprema:

Izmiksajte šećer i maslac i zatim jedno po jedno jaje, i sad umiješajte i kiselo vrhnje. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i dodajte malo po malo smjesi dok to mikser dozvoljava,ostatkom brašna umjesite ručno u  tijesto.Stavite ga na hlađenje 1 sat.
E sada ako volite tanje kore od ove količine vam može izaći 7-8 kora,ako kao ja volite mađaricu sa deblim korama tijesto podijelite na 5 kuglica.Kore valjam na pamučnom stolnjaku najbolje stolnjaku od damasta. Inače to radim i direktno na pek papiru ali za cure koje nisu baš tome vične ili im se čini prekomplicirano ove sam kore radila ovako.
Dakle kuglice malo pobrašnite ako vam se čine premekane još malo im dodajte brašna i umijesite, razvaljajte na stoljnjaku,pek papir odrežite prema veličini pleha. Kada ste kore razvaljali zarolajte ih na oklagiju.Prebacite na pek papir. Sada tijesto razvaljajte do rubova direktno na papiru (ne brinite neće se zaljepiti). Rubove odrežite i neka vam je slobodno barem cenat od kraja.
Koru skupa sa papirom prebacite na pleh i pecite otp 5-7 minuta na 190,nemojte da vam kore pregore dobro pripazite moraju ostati bijele. Možete ih i zarolati i samo odrolati na pleh. Kore kada su gotove slažite jednu na drugu skupa sa papirom da se ne zalijepe.
FIL- Litru mlijeka stavite kuhati,u ostatak mlijeka umješajte oštro brašno,gustin,šećer. Kada vam je mlijeko prokuhalo izlijte smijesu u provrelo mlijeko i cijelo vrijeme miksajte mikserom dok se ne zgusne krema ,maknite sa vatre. U još vrelu kremu dodajte izlomljenu čokoladu i izmiksajte. Dodajte i maslac iskrižan na listiće  takođe izmiksajte dok se sve ne otopi i poveže,kremu stavite na hladno mjesto ne mora biti hladnjak.
Kremu podijelite na četri jednaka dijela,ako ste radili sedam kora onda šest dijelova. Premažite kore kremom,gornju zadnju ne premazujete. Kada ste kore premazali, opteretite ih i tek sutradan glazirajte i sijecite.
Kolač prelijte glazurom(otopite na pari slatko vrhnje i čokoladu),kada se stisne glazura kolač možete izrezati.
Poslužite svoje ”Madjarice” i u slast!
Previous
Next Post »