Šarena dolma sa domaćim paprikama, patlidžanom i lukom...


Sastojci:

Za filovanje
10-15različitih paprika
dvije glavice luka za filovanja
 jedan patlidzan
dva paradajza za filovanje
jedna tikvica

Nadjev
750g mljevene junetine
jedna glavica crvenog luka
300g riže
četiri sviježa paradajza ili sok
jedna kašikica bibera ili po želji
-so sa začinskim povrćem
malo crvene paprike
-ulje

Način pripreme
Pripremiti različite paprike, mladu tikvicu, obariti dvije glavice crvenog luka (da bi se mogla sredina izvaditi), paradajz (izvaditi sredinu), patlidžan (nasoliti, pa izdubiti sredinu).

Nadjev:
Oprati rižu, izrendati crveni luk, paradajz izrendati (iskoristiti izvađenu sredinu ako nemate svijež može sok od paradajza ili iz zamrzivača na pola odmrznut), izrendati krompir, sitno isjeckati sredinu patlidžana kojeg smo prethodno pripremili za filovanje.
Navedene sastojke pomiješati sa mljevenom junetinom, dodati biber, so sa začinskim povrćem, malo crvene paprike i nekoliko kašika ulja.
Pripremljenim nadjevom puniti paprike, paradajz, patlidžan i prethodno pripremljene skuhane glavice crvenog luka kojem je izvađena sredina.
Sve fino složiti da bude "šareno". Između staviti komade tikvice koju smo isjekli.
U tavi zagrijati ulje (jednu šoljicu).
Na zagrijano ulje staviti jednu kašikicu crvene paprike, pa preliti preko poslagane dolme.
Doliti mlaku vodu da bude ispod polovine visine tepsije (da ne bi kipilo).
Staviti da se peče u zagrijanu rernu.
Peći na temperaturi oko 250°C dok riža ne bude mekana.
Prilikom služenja tople preliti kajmakom.

Newest
Previous
Next Post »