Sastojci:
Za filovanje
10-15različitih paprika
dvije glavice luka za filovanja
jedan patlidzan
dva paradajza za filovanje
jedna tikvica
Nadjev
750g mljevene junetine
jedna glavica crvenog luka
300g riže
četiri sviježa paradajza ili sok
jedna kašikica bibera ili po želji
-so sa začinskim povrćem
malo crvene paprike
-ulje
Način pripreme
Pripremiti različite paprike, mladu tikvicu, obariti dvije glavice crvenog luka (da bi se mogla sredina izvaditi), paradajz (izvaditi sredinu), patlidžan (nasoliti, pa izdubiti sredinu).
Nadjev:
Oprati rižu, izrendati crveni luk, paradajz izrendati (iskoristiti izvađenu sredinu ako nemate svijež može sok od paradajza ili iz zamrzivača na pola odmrznut), izrendati krompir, sitno isjeckati sredinu patlidžana kojeg smo prethodno pripremili za filovanje.
Navedene sastojke pomiješati sa mljevenom junetinom, dodati biber, so sa začinskim povrćem, malo crvene paprike i nekoliko kašika ulja.
Pripremljenim nadjevom puniti paprike, paradajz, patlidžan i prethodno pripremljene skuhane glavice crvenog luka kojem je izvađena sredina.
Sve fino složiti da bude "šareno". Između staviti komade tikvice koju smo isjekli.
U tavi zagrijati ulje (jednu šoljicu).
Na zagrijano ulje staviti jednu kašikicu crvene paprike, pa preliti preko poslagane dolme.
Doliti mlaku vodu da bude ispod polovine visine tepsije (da ne bi kipilo).
Staviti da se peče u zagrijanu rernu.
Peći na temperaturi oko 250°C dok riža ne bude mekana.
Prilikom služenja tople preliti kajmakom.
ConversionConversion EmoticonEmoticon