Potrebni sastojci:
2 dcl gazirane vodedagnja pecivo ovu postaviti
3 dcl mlijeka
2 dcl ulja
1 kašika suha kvasca
1 kašika šećera
1,5 kašičica soli
950 gr brašna
Za punjenje:
150 gr sira
150 gr rendana kačkavalja
1 bjelance
1 kašičica mljevena kima
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika jogurta
Za posipanje:
sjeme crnog kima
Priprema:
U 3 dcl mlakog mlieka staviti 1 kašiku kvasca i 1 kašiku šećera. Da stane 5 minuta pa dodati gaziranu vodu ( ne iz frižidera vec da stoji na sobnoj temperaturi), ulje, so i brašno. Zamijesiti tijesto izraditi i ostaviti da nadolazi.
Napraviti punjenje: Izrendati 150 gr kačkavalja, dodati 150 gr sira ( feta ili sitni sir), 1 bjelance i 1 kašičicu mljevena kima. Ovo dobro izmiješati.
Tijesto kad nadodje podijeliti na 16 dijelova. Svaki dio razvaljati u krug prečnika 10 cm staviti 1 kašičicu punjenja, krug preklopiti i blago pritisnuti( ne spajati ivice kruga).
Pecivo poredati na pleh prethodno obložen papirom. Tijesto premazati sa žumancetom umućenim sa 1 kašikom jogurta. Posuti sa sjemenkama crnog kima.
Ostaviti da stane 30 minuta pa peći na 180 stepeni 30 minuta.
Probajte i vi! Ukusno je i fino, i poželjet ćete ga još mnogo puta. Prijatno!
ConversionConversion EmoticonEmoticon