Sastojci:
250 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
100 g mljevenih oraha
130 g maslaca
100 g smeđeg šećera
2 jaja
1 Prašak za pecivo Dolcela By Podravka
1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice klinčića u prahu
1 žličica Cimeta mljevenog Podravka
100 g grožđica
Za nadjev:
1 kg jabuka
80 g smeđeg šećera
1 žličica naribane limunove korice
3-4 žlice limunova soka
20 g maslaca
Za posipavanje:
šećer u prahu
Priprema:
1. Jabuke ogulite, naribajte i pomiješajte s limunovim sokom. Ovako pripremljene jabuke stavite na zagrijani maslac, dodajte šećer, naribanu limunovu koricu i pirjajte u vlastitom soku 15-ak minuta, pa ohladite.
2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem. Omekšali maslac izmiješajte električnom miješalicom dok ne postane pjenast, pa dodajte šećer i vanilin šećer.
3. Maslacu zatim dodajte jaja, orahe, grožđice te naizmjenično kuhačom umiješajte ohlađene jabuke i mješavinu brašna sa začinima.
4. Pripremljenu smjesu stavite u namašćen i brašnom posipan pleh (veličine 20×30 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
Posluživanje:
Pečeni kolač ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet:
Umjesto da kolač pospete šećerom u prahu, možete ga preliti karamelom.
ConversionConversion EmoticonEmoticon