Sastojci: za koru
200 g brašna
70 g šećera
70 g margarina
1 kesica vanil-šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kg breskvi iz kompota
sok iz kompota
1 jaje
Za fil:
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile
2 kisele pavlake
80 g šećera
100 ml slatke pavlake
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi prosejati brašno sa praškom za pecivo, pa dodati šećer, vanil-šećer, umućeno jaje i margarin, te umesiti glatko testo.
2. Od testa odvojiti trećinu, pa veći deo rastanjiti na aluminijumskoj foliji posutoj brašnom. Preko rastanjenog testa staviti tepsiju prečnika 26 cm ili kalup za tortu pa je okrenuti zajedno sa folijom (tako se kora lakše prebaci). Koru peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta, tako da bude polupečena.
3. Koru izvaditi iz rerne i preliti je sa 7 kašika soka iz kompota.
4. Dok se kora hladi, u šerpu sipati 4 dl mleka i šećer, pa sačekati da provri. U preostalom mleku razmutiti puding i umešati ga u ključalo mleko. Kuvati dok se smesa ne zgusne.
5. U vruć puding dodati pavlaku, pa sve dobro promešati da se fino sjedini.
6. Preostalim testom obložiti stranice tepsije.
7. Breskve iseći pa ih kružno poređati na natopljenu koru, potom ih preliti vrućim filom.
8. Tortu staviti u rernu da se peče na 160 °C oko 40-50 min. Gotovu tortu izvaditi iz rerne i ostaviti je najmanje 2 h da se potpuno ohladi, pa je tek onda prebaciti na tacnu. Dekorisati je umućenom slatkom pavlakom.
ConversionConversion EmoticonEmoticon