Sastojci
Za ćufte:
– 500 g mlevenog mesa
– 1 veza zelenog luka
– 2-3 čena belog luka
– 100 g ovsenih pahuljica
– 1 jaje
– 1,5 dl belog vina
– 1/2 kašičice kurkume u prahu
– seckanog peršuna
Za preliv:
– 2 kašike kisele pavlake
– 1 kašika paradajz pirea
– 1 dl pavlake za kuvanje
– 1 dl vode
– 800 g mladog krompira
– 2 prstohvata tucane paprike
– so
– mleveni biber
– seckani peršun
Priprema
U posudu staviti mleveno meso, mlevene ovsene pahuljice, seckani zeleni i beli luk, 1 jaje, seckani peršun, kurkumu, so, mleveni biber i 1,5 dl belog vina.
Sve dobro izmešati rukom i ostaviti da stane 30 minuta, pa napraviti 28-30 komada ćuftica.
Uzeti mladi krompir manje veličina (ako nemate manje kao ja ovog puta prepolovite veći krompir), oguliti i kuvati u vodi od kad provri 3 minuta.
Ocediti krompir od vode, dodati 1 kašiku ulja, so, mleveni biber i izmešati. U pouljenu posudu za pečenje ređati u krug red ćuftica, red krompira, sečena strana da je dole.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Napraviti preliv: Izmešati 2 kašike kisele pavlake, 1 kašiku paradajz pirea, 1 dl pavlake za kuvanje, 1 dl vode, so, mleveni biber, seckanog peršuna i 2 prstohvata tucane paprike.
Posle pečenja od 30 minuta preliti ćuftice i krompir sosom i peći još 15 minuta. Pečene posuti seckanim peršunom.
ConversionConversion EmoticonEmoticon