Dovoljno je da imate malo mlevenog mesa, pa da uz razne začine očas posla pripremite dobar ručak. Ako ćufte najčešće poslužujete uz grašak, pire ili pirinač, probajte i nešto drugačije, prelijte ih sosom ili zapecite u rerni.
POTRBNO JE
Za ćufte:
500 g mlevenog mesa,
2 jajeta,
1 prašak za pecivo,
7 kašika brašna,
7 kašika ulja,
2 glavice luka,
2 čena belog luka,
kašika peršunovog lista,
1 šargarepa,
suvi biljni začin,
so,
biber,
2 kašike prezli,
ulje za prženje
Za sos:
2 kašike brašna,
0,5 l vode,
1 kocka za supu,
0,5 l kiselog mleka,
4 čena belog luka,
kašika seckanog peršuna,
suvi biljni začin
PRIPREMA
U mleveno meso dodajte jaja, brašno pomešano s praškom za pecivo, ulje i sitno iseckan crni i beli luk. U smesu narendajte šargarepu, pospite suvim biljnim začinom, posolite i pobiberite. Postepeno dodajte i prezle, pa sve umesite da dobijete kompaktnu masu od koje možete da pravite loptice. Gotove ćufte propržite na malo ulja samo da dobiju boju i slažite ih u šerpu. Na istom ulju propržite brašno, pa nalijte vodu, dodajte kocku za supu, kiselo mleko i usitnjen beli luk. Kad sos provri, prelijte ćufte i stavite da se krčkaju na tihoj vatri pola sata. Pred kraj dodajte iseckan peršun i začinite po ukusu.
PRIJATNO
ConversionConversion EmoticonEmoticon