Sastojci
Za smjesu od mljevenog mesa:
– 5-6 krompira (srednje velicine)
– 400gr nemasnog mljevenog mesa
– 3 glavice luka
– 400gr sampinjona (ili nekih drugih gljiva)
– 1 kasika paradajz pirea
– 4 kasike maslinovog ulja
– 2 sake sitno isjeckanog svjezeg persuna
– vegeta, so, biber
Za Besamel sos:
– 2 case mlijeka
– 1 kasika putera
– 1,5 kasika brasna
– vegeta,so,biber
Za kraj:
– sir trapist
Priprema
Na zagrijanom maslinovom ulju u dubljoj tavi popecite sitno isjeckan luk dok ne postane staklenast. Dodajte mljeveno meso i nastavite pirjati dok meso ne promijeni boju.
Dodajte sitno isjecene gljive i paradajz pire. Pirjajte dok gljive ne upiju svu svoju vodu. Zatim dodajte persun,vegetu,so i biber. Promijesajte nekoliko puta i maknite sa vatre.
Krompir isijecite na tanke kriske. Pazite da ne budu predebele jer postoji mogucnost da se onda krompir ne ispece dovoljno.
Posudu za pecenje namastite i naredajte krompir ravnomjerno. Na krompir rasporedite smjesu od mljevenog mesa. Prelijte sa malo vise od pola case vrele vode. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite 40 min na 200C.
Dok se slozenac pece,vi pripremite Besamel sos. Otopite puter i dodajte brasno. Dobro promijesajte i postepeno dodajite mlijeko neprestano mijesajuci da vam se ne stvore grudvice. Mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Posolite,povegetite i pobiberite i maknite sa vatre.
Poslije 40 min izvadite slozenac iz pecnice i prelijte ga Besamel sosom. Vratite foliju i pecite ga jos 15 min. Zatim slozenac ponovo izvadite,pospite ga narendanim trapistom i zapecite ga jos 10-tak minuta bez folije.
Prijatnoo
ConversionConversion EmoticonEmoticon