Mramorni kolač - Malo izmijenjen recept za bolji uzitak


Klasik koji vam je možda pomalo i dosadio. Ja mu se uvijek rado vraćam, ovaj
put s mrvicu izmijenjenim receptom poznatog tal. slastičarskog majstora Luce
Montersina. Volim s njim započeti dan, uz šalicu cappuccina ili čaja
(hmmmmmm, hoću reći, listajući Lucine recepte, i uživajući u kriški kolača).


Sastojci

225 g maslaca
200 g šećera u prahu
1 žličica meda
4 jaja
1 žumanjak
200 g brašna
50 g škrobnog brašna (gustina)
1 žličica praška za pecivo
20 ml ruma
1 mahuna vanilije
+ 15 g gorkog kakaa
1 žličica mlijeka
5 kapi esencijalnog ulja naranče (ili 1 žličica naribane korice naranče)

Priprema

1. Narežite maslac na kockice i ostavite ga da odmekne na sobnoj temperaturi (ili ako vam
se žuri, zagrijavajte ga u mikrovalnoj na 350-500 W, u intervalima od 5 sekundi, svaki
put promiješajte, tako da se maslac ravnomjerno zagrije i omekša bez da se otopi).
2. Mutite omekšali maslac mikserom dok ne postane svijetao. Dodajte šećer u prahu, med i
nastrugane sjemenke vanilije. Umutite dobro mikserom da dobijete kremastu smjesu.
3. Jaja i žumanjak lagano razmutite vilicom pa ih dodajite u mlazu maslacu i dalje muteći.
Nastavite mutiti par minuta (smjesa će vam vjerojatno izgledati kao da se jaja i maslac
ne žele povezati, bez brige). Prosijte skupa obje vrste brašna i prašak za pecivo.
Dodajte smjesu brašna u tijesto i izmiješajte ručno, pjenjačom ili drvenom žlicom
pokretima od gore prema dolje. Na kraju umiješajte rum.
4. Od ukupne smjese odvojite 250 g i u njega dodajte kakao, mlijeko i esencijalno ulje
naranče ili naribanu koricu naranče. Izmiješajte pjenjačom ili drvenom žlicom da se
smjesa lijepo sjedini.
5. U namašten i pobrašnjen duguljasti kalup (ili obložen papirom za pečenje), 25x11 cm,
stavljajte naizmjenično svijetlu i tamnu smjesu da dobijete mramorni uzorak. Staviti
peći kolač u pećnicu zagrijanu na 220°C. Nakon 6-7 minuta, smanjite temperaturu na
160°C i pecite dalje oko 40-45 minuta ili dok drveni štapić uboden u sredinu ne izađe
suh. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite ga da se ohladi na rešetki.
6. Ukrasiti po želji,moj savjet je čokoladom.

Previous
Next Post »