Nježnost iz naslova odnosi se kako na ukus, tako i na mekoću - zalogaji ovog voćnog rolata tope se u ustima ... i malo prebrzo nestaju, uh. ;)
Sastojci: Bisvkit
6 jaja
6 kašika šećera
1/2 limuna
3 kašika brašna
3 kašika mljevenih oraha
Krema:
šalica (2-2,5dl) pekmeza od šljiva
250 g mascarpone sira
100 g vrhnja za šlag
Dorada:
tamna čokolada
opcijski malo ulja
Priprema:
1. Jaja izvadite iz hladnjaka bar 1h prije pripreme, da dođu na sobnu temperaturu. Izmiksajte žutanjke s polovicom šećera. Umiješajte naribanu limunovu koricu, brašno i mljevene orahe.
2. Bjelanjke izmiksajte s preostalim šećerom i kašikom limunovog soka u čvrstu pjenu. Nekoliko kašika lagano umiješajte u prvu smjesu, da omekša, a potom lagano špatulom/žicom umiješajte i preostali 'snijeg.'
3. Rasporedite smjesu u kalup 30x40 cm (veliki kalup za pećnicu), na dno kojeg ste prethodno stavili pek papir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 15 min na 160° C. Vrijeme i način pečenja prilagodite svojoj pećnici.
4. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, zarolajte ga zajedno s pek papirom i uvijte u kuhinjsku krpu. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Pekmez od šljiva izmiksajte (u blenderu ili štapnim mikserom) da usitnite voćnu kožicu. Vrhnje izmiksajte u mekši šlag, dodajte mu mascarpone i pekmez te sve dobro izmiksajte, da dobijete ravnomjernu kremu.
5. Ohlađen biskvit pažljivo odvojite od pek papira i nadijenite ga kremom (dio ostavite za premazivanje izvana) te opet zarolajte. Ostatkom kreme premažite rolat s vanjske strane.
6. Ukrasite po želji – ja sam ovaj put prelila s malo otopljene tamne čokolade (30 g sam otopila na pari s malo ulja), ali super je i ako ga pospete ribanom čokoladom (u tom slučaju dio ribane čokolade ostavite za posuti prije posluživanja – ljepše izgleda).
ConversionConversion EmoticonEmoticon