Sastojci
Podloga:
- 200 g oreo keksa (usitnjeni)
- 50g krem sira (sirni namaz)
- kašičica rendane korice limuna
Creamy cream:
- 1 žumance
- 2 belanca
- 4 dl mleka
- 2 dl sok ananasa iz kompota
- 2 kašike kokosovog brašna (vrhom pune)
- 2 kašičice brašna
- 2 kašike gustina (vrhom pune)
- 50 g (+/-) šećera
- 1 vrečica (10 g) vanilin šećera/ ili aroma
- 1 kašika ruma
- 4 koluta ananasa
Cheese cream:
- 250 ml biljne pavlake za šlag
- 1 dl jogurta
- 150g krem sira (sirni namaz)
- 3 kašike kokosovog bašna (vrhom pune)
- 150 ml sok ananasa iz kompota
- 3 koluta ananasa iz kompota
- 50 g (+/-) šećera
- kašičica rendane kore limuna
- 1 vrečica šlagfiks/kremfiks
- 1 vrečica mlevenog želatina
Priprema:
Mlevenom keksu dodati sirni namaz i limunovu koricu, sjedinit i utisnit u kalup za tortu (26 cm) kojeg ste pre stavljanja obruča prekrili pek papirom tako da viri sa svih strana.
Dakle, pek papir viri ispod obruča torte, prekriveno je samo dno.
Staviti kalup u rernu na 160 stepeni, 10 minuta.
Fil 1
U lonac na vatri stavljati redom, prvo mokre pa suve sastojke, (izostaviti samo belanca, njih čuvamo u frižideru) i između svakog dodavanja malo promiksati.
Dok se zagrevaju povremeno promešamo, a kad primetimo da zgušnjava na dnu posude mutimo temeljnije (srednje brzo) sve dok ne provri.
Kad počne da ključa laganije mešamo 10 minuta pa sklonimo s vatre. Gustoća mora biti otprilike ko od tek skuvanog pudinga. Ako primetite da je preretka smesa dodajte još malo gustina (1 kašiku maksimum) ili kombinaciju s kokosovim brašnom, pa promiksajte na vatri. Ako vam se pak čini pregusta krema, dodajte maksimalno 1 dl mleka ili soka, miksajući.
Istući belanca u čvrsti sneg i laaagano ga umešati metlicom, (ne umiksati) u toplu smesu. Takav fil odmah izliti u kalup sa keks podlogom i po tome rasporedit naseckani ananas (naseckajte ga što više da ne bi komadi smetali pri rezanju ali nemojte ga samleti u pire!)- komadiće lagano utisnite u fil.
Ostavite da se ohladi.
FIL 2
Želatin s 5 kašika soka od ananasa pripremiti po uputstvu na vrećici. 250 ml pavlake izmiksati u šlag s kremfiksom (njega dodajemo na pola miksanja).
U drugu posudu stavite kolutove ananasa i potpuno ih usitnite zajedno sa krem sirom, jogurtom, ostatkom soka od ananasa, kokosovim brašnom, limunovom koricom i šećerom.
Takvu smesu fino sjedinimo s umućenom pavlakom pa dodajemo vruć želatin (koji prethodno otopimo na laganoj vatri (ne sme da provri!!!)). Miksamo kratko na laganoj do srednjoj brzini.
Fil 1 se već ohladio u kalupu pa ga lagano zagrebemo po površini i na njega stavimo FIl 2. Hladimo u frižideru, da se stegne. Minimalno 5 sati, najbolje preko noći.
Prijatno!
ConversionConversion EmoticonEmoticon