Sastojci:
600g faširanog mesa
5 jaja
jedna čaša riže
jedna kašika senfa
dvije glavice luka
4 do 5 čehna bijelog luka
jedna vezica friškog peršuna
brašno
ulje za prženje
malo chilli pahuljica
malo origana
malo aleve paprike
malo so sa začinskim povrćem
malo bibera
malo soli
malo timjana
Način pripreme:
Jednu čašu riže skuhati sa 3 čaše vode sa dodatkom soli. Rižu kuhati na laganoj temperaturi sve dok ispari sva voda. Šerpu poklopiti i ostaviti na isključenoj pećnici da nadolazi. Dok riža nadolazi pripremati meso.
Odvojiti 300g faširanog-mljevenog mesa i sa dvije glavice sitno sjeckanog luka pržiti u tavi. Zatim dodati sitno sjeckani bijeli luk i sve navedene začine. Uz stalno miješanje meso pržiti dok omekne i ispari sav sos.
U dublju zdjelu dodati uprženo meso, zatim preostalih 300g friškog mesa, kuhanu rižu, 1 jaje, senf i friški sitno sjeckani peršun (kao na slici). Masu rukama dobro ujediniti, folijom prekriti i ostaviti na 1h u frižider da se ohladi.
U zdjelu stavit brašno cca 1 čašu, u drugu zdjelu jaja sa malo soli sa dodatkom začinskog povrća, pa vilicom umutiti. U dubljoj tavi zagrijati ulje. Praviti ćufte na željenu veličinu, sa obje strane uvaljati u brašno pa zatim u jaja. Na zagrijano ulje stavljati ćufta, pa pržiti sa svih strana da dobiju tamnožutu boju.
Servirat uz hladni prilog.
Prijatno !
ConversionConversion EmoticonEmoticon